Диетологтардың айтуынша, «Иммундық жүйені төмендететін және әлсірететін факторлар: дұрыс тамақтанбау, отырықшы өмір, темекі шегу, ұйқының бұзылуы және стресс,”-дейді және Корона секілді иммундық жүйені вирустардан қорғауға көмектесетін тағамдық ұсыныстар төмендегідей:

Тамақтануға мұқият болу керек
Иммунды күшейтетін тамақтану алдымен тұрақты тамақтанудан басталады. Дұрыс тамақтану 4 тамақ тобынан жасалуы керек. Бұлар: сүт және одан жасалған өнімдер, ет тобы, көкөніс-жеміс тобы және жарма. Осы топтардың арасында инфекциямен күресуде өте жақсы тамақ бар. Әсіресе түрлі-түрлі көкөністер мен жемістер әртүрлі антиоксидантты болғандықтан құнды. Сіздің тамақтану бағдарламаңызға әр түрлі көкөністерді, әсіресе пиязды, сарымсақты, қырыққабатты, крестицидті, брокколиді, анарды, апельсинді, авокадоны енгізу керек. Көкөністер мен жемістердің ішекте пайдалы бактериялар болып табылатын пробиотиктерді көбейтуге көмектесетіні сіздің қорғаныс жүйеңізге күш береді. Пробиотикалық мөлшерді көбейту үшін айран, тұздалған сірке суы сияқты өнімдерді қолдану қажет, егер сіздің дәрігеріңіз бен диетологыңыз дұрыс деп санаса, сіз пробиотикалық-пребиотикалық қоспаларды қолдана аласыз.

Қант пен көмірсулардың тұтынылуына назар аударыңыз
Көмірсулар ретінде, қарапайым, атап айтқанда, асханалық қант пен қант қосылған тағамды қоспағанда күрделі көмірсуларға, яғни тазартылмаған, қырыққабаттан жасалған, жарылған жармаларға артықшылық беруіміз керек. Мысалы, бидай наны, сұлыға.

Протеинді қабылдау жеткілікті деңгейде сақталуы керек
Иммундық жүйемен шығарылған антиденелер – ақуыз. Ақуызды қабылдауды жеткілікті деңгейде ұстау керек. Ет, тауық еті, балық, күркетауық, жұмыртқа, сүт өнімдерінде ақуыз бар. Сонымен қатар, бұл топ мырыштың минералды тұрақтылықты сақтауда көмектеседі.

Аптасына 3 порция балық тұтыну керек
Омега 3 май қышқылдары да иммундық жүйені нығайтуда маңызды рөл атқарады. Ол сондай-ақ аскөк пен жаңғақ, әсіресе балықта кездеседі. Балықты грильде немесе пеште пісіру қажет. Аптасына 3 порция балық тұтыну қажет. Егер сіз оны тұтына алмасаңыз, дәрігер немесе диетологтың кеңесі бойынша балық майы капсулаларын тұтынуға болады.

Куркума тұтыну иммундық жүйені нығайтады
Куркума – соңғы кездегі ең көп зерттелген өсімдіктердің бірі. Біз оның иммундық жүйені нығайтатынын білеміз. Сіз оны сорпаға қара бұрышпен дәмдеуіш ретінде қолдана аласыз. Сондай-ақ, зімбір бар куркума, қантсыз лозенгтердің артықшылықтары жеткілікті.

Майлы дақылдар диетаға қосылуы керек
Майлы дақылдардан алынған жаңғақ, грек жаңғағы және бадам Е дәрумені, өсімдік майы қышқылы мен минералды құрамы жағынан пайдасы зор. Әсіресе майдың түрінен зәйтүн майы, кокос майы, авокадо майлары – бұл күшті антиоксиданттар.

D витаминіне назар аудару керек
D дәрумені деңгейін жоғарылату үшін Күннің пайдасын көріңіз. Қажет болса, дәрігердің дәрігердің кеңестеріне жүгініңіз.

Суды көп ішу керек
Суды мол тұтыну организмнен токсиндерді тазарту және метаболизмді ынталандыру үшін маңызды.

